Salgın sebebiyle yüz yüze eğitime verilen ara, bu yıl üniversite sınavına girecek olan 12’nci sınıf öğrencilerini vurdu. Günlerinin büyük bir bölümünü kendi imkanları doğrultusunda üniversite sınavlarına hazırlanarak geçiren öğrenciler, bu kez de öğrenim gördükleri okulların sınav baskısına maruz kalmaya başladı. Uzaktan eğitim imkanlarından yeterince faydalanamayanlar olduğu gibi, üniversiteye hazırlık maratonu sebebiyle çevrimiçi eğitimlere de zaman ayıramayan öğrencileri, Ocak ayında yüz yüze yapılacak olan sınavlarıın telaşı sardı. Erzurum’daki kimi liselerde 12’nci sınıf öğrencilerinin bu özel durumu dikkate alınırken, bazı liseler ise, yüz yüze yapılacak sınavları öğrenciler için adeta kâbusa dönüştürdü. Okullarda yüz yüze gerçekleştirilecek olan sınavlar için öğrencilerin sırtına sayfalar dolusu kitap, ödev ve ezber notu yükleyen bazı liseler, öğrenciler kadar ailelerinin de tepkisini toplamaya başladı.
12’NCİ SINIF ÖĞRENCİLERİ HIRPALANIYOR
Öğrenci velileri salgın sebebiyle son bir yıldır eğitim sisteminin allak-bullak olduğunu dile getirerek, “Bu sıkıntı yetmiyormuş gibi, öğrencilerimiz bu kez de okulların yüklediği aşırı ödev ve sınav sorumluluğu altında ezilmeye başladı. Okula ve dersaneye gidemeyen, dolayısıyla üniversite sınavlarına sadece ve sadece kendi imkanları doğrultusunda hazırlanmaya çalışan öğrencileri bu kadar hırplamanın ve ezmenin anlamı nedir?” diye sordular.
12’nci sınıfta öğrenim gören öğrencilerin üniversiteye hazırlık sürecinde olmaları sebebiyle özel bir durumlarının bulunduğunu vurgulayan veliler, “Pandemiden önceki yıllarda bile sırf üniversite sınavına girecekleri için özel bir takım muafiyetler tanınan öğrenciler, ne yazık ki bu sıkıntılı dönemin mağdurları haline gelecekler” şeklinde konuştular.
ERZURUM VALİSİ OKAY MEMİŞ’E ÇAĞRI
Erzurum Valisi Okay Memiş ve İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz’a seslenen öğrenci velileri, bu sorunun çözümü için mutlaka harekete geçirilmesini istediler. 12’nci sınıf öğrenci velileri, “Çocuklarımızın dersaneye gitmesi yasak, okulda zaten yüz yüze eğitim yok. Yani çocuklarımız üniversite sınavlarına hazırlık sürecinde profesyonel anlamda yardım ve yönlendirme imkanına bile sahip değiller. Şu an itibariyle sadece ve sadece sınava hazırlık için yoğunlaşmış durumdalar, çünkü telafisi çok zor bir dönemden geçiyorlar. Böyle bir durumda çocuklarımızın öğrenim gördüğü liseler ne yazık ki durumun vehametinin farkına henüz daha varabilmiş değil. Üniversiteye zorluklar içerisinde hazırlanan öğrencilere sayfalar dolusu ezber, ödev ve sınav sorumluluk notu yüklemek, resmen akıl tutulmasıdır. Zaten mağduriyet yaşayan çocuklarımıza reva görülen bu yöntem, öğrencilerin mezuniyet notlarını eklemekle kalmayacak, aynı zamanda Erzurum’un eğitimdeki başarı sıralamasını da olumsuz yönde etkileyecektir. Dolayısıyla bu konuda liseler uyarılmalı, 12’nci sınıf öğencilerinin hazırlanmaya çalıştıkları üniversite sınavları ve karşılaşabilecekleri mağduriyetler mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır” diye konuştular.