Nokta25 - ÖZEL / Erzurum’da hayatını eğitime adamış olan Prof. Dr. Hayati Doğanay, aldığı emeklilik ikramiyesini de yine eğitim için harcadı. Emekli olduğu Atatürk Üniversitesi'ne son teknolojiyle donatılmış bir laboratuvar kuran Prof. Dr. Doğanay, yeni neslin geleceğe umutla bakmasını sağlıyor.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’nde 44 yıl boyunca öğrenci yetiştiren Prof. Dr. Hayati Doğanay, kısa bir süre önce emekli oldu. Emeklilikle birlikte gelen 110 bin lira parayı yine eğitim için harcayan Prof. Dr. Doğanay, ders verdiği Coğrafya Bölümü’ne son teknolojiyle donatılmış bir laboratuvar sınıf kurdu. 36 kişilik sınıfta öğrenciler teknoloji ışığında eğitim görüyor.
Prof. Dr. Hayati Doğanay, eğitimin her yaşta mümkün olduğunu belirterek, “Bizim için eğitim yemek yemek gibidir. Her zaman insanın ihtiyacı eğitim almaktır” dedi. Geçmişte ortaöğretim, lise, üniversite gibi onlarca eğitim kurumunda görev aldığını ve emekli olduğunu aktaran Doğanay, emekli ikramiyesi olarak gelen paranın bir kısmı ile daha önce eğitim verdiği Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’ne bir sınıf kurduğunu söyledi. Sınıfın son teknoloji sistemler ile eğitimi daha da kolaylaştırdığını aktaran Doğanay, öğrencilerin bu sınıfla verilen konu ve derslere daha çabuk adapte olup anlayabildiklerini ifade etti.
Bu gibi sınıfların her fakültede olmasını temenni eden Doğanay, öğrencilere daima çalışmayı, azim etmeyi ve eğitimden vazgeçmemelerini tavsiye etti. Doğanay, “Eğitim bir insanın olmazsa olmaz unsurlarından biridir. Ben de bunu göze alarak emekli olduğum Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Bölümü’ne bir sınıf kurdum. Emeklilik paramdan epey gitti. Tabiki eğitim için yapılan herşey mübahtır. Buradan öğrencilerim ders alsınlar. Daha iyi öğrensiler. İnşallah bu gibi son sistem teknolojili sınıfların sayısı artar” dedi.
“ÖĞRENCİLERİ PROF. DOĞANAY’A ÖVGÜ YAĞDIRDI”
44 yıllık eğitim hayatına çok güzel işler sığdırdığını söyleyen Prof. Dr. Doğanay’ın öğrencileri, hocalarının emekli olduğu halde şehirden ve öğrencilerinden kopmadığını dile getirdi. Yetiştirdiği hocalarla, ‘hocaların hocası’ olarak anıldığını dile getiren öğrenciler, “Doğanay hocamız 15 Ocak 2015 tarihi itibariyle coğrafya eğitimi ana bilim öğretim görevlisi olarak bölümümüzden emekli olmuştur. Hoca bölümde açık olduğundan haftada 10 ders kapatıp, bizlerin eksiğini gideriyor. Kendisi bölümle Erzurum’la ve eğitim verdiği Atatürk Üniversitesi camiasıyla bağını koparmadı. Hayati hocamız 110 bin TL harcayıp, gençlere çok güzel bir sınıf oluşturdu. 22 tane Coğrafya Bilgi Sistemi (CBS), programlarının yüklendiği en üst teknoloji bilgisayarlarla donatıldı. İçerisinde coğrafya öğretmenleri ve diğer meslek guruplarının CBS teknolojilerinin kullanacakları hard disk 10,2 yazılımı yüklü. Bunun yanı sıra akıllı tahta, fatih projesinin ürününün en üst modelini aldı. Yine lisanslarının satın alınmasından, fiziksel donanımlarına kadar her şeyi 44 yıllık emeğinin karşılığı olan parasıyla aldı. Sınıfın masaları tüm proje özel tasarımlarla yapılmıştır. Laminat parkesi, boya, lambiri, perde gibi sınıfın oluşumunda hep kendi imkanlarıyla yaptırmıştır. Hocamız sadece bununla kalmıyor. Onun yaptıklarını saymakla bitiremeyiz. Kimi zaman söylenmez ama 50 öğrenciye gidiş dönüş biletleri alıp İzmir İstanbul’da coğrafi gezi yaptırıyor. En son yaptırdığı sınıf ise her şeyi özetliyor”şeklinde konuştular.
“PROF. DR. DOĞANAY KİMDİR?”
Prof. Dr. Hayati Doğanay, Trabzon’un Merkez ilçesine bağlı Yeşilyurt Köyü’nde 1948 yılında doğdu. İlköğrenimini, 1955 -1960 devresinde, bu köydeki ilkokulda tamamladıktan sonra, ortaokul öğrenimine, Trabzon Lisesi bünyesindeki ortaokul kısmında başladı. Son yarıyıl geçiş yaptığı Kanunî Ortaokulu’ndan 1963’de mezun oldu. Doğanay, 1963-1966 devresinde, Trabzon Lisesi’nden mezun olmanın yanı sıra, bu dönemde meslek dersleri sınavlarına girerek, Trabzon İlköğretmen Okulu’nu da bitirdi. O yıl, Trabzon’un Sürmene ilçesi Ormanseven Köyü’nde vekil öğretmenlik yaptı. 21 Haziran 1971 tarihi itibariyle, naklen Trabzon Lisesi Coğrafya Öğretmenliği görevine atandı. Doğanay’ın Trabzon Lisesi’ndeki görevi, 4 Ocak 1976 tarihine kadar surdu. Buradan, Erzurum Kâzım Karabekir Eğitim Enstitüsü Coğrafya Öğretmenliği görevine atandı ve 06 Ocak 1976’da bu yeni görevine başladı.
Son Güncelleme: 16.06.2016 10:51
Bilim adına,Coğrafya adına,üniversite adına örnek alınacak övgüye değer bir davranış..Kutlarım..Sağlıklı ve mutlu günler dilerim...
Kutluyoruz
Hayatı hocam yer bilimi Dersimiz girmişti.Çok baba bi adamdır kendisi. Öğrenciye karşı hep sıcak bir insandır. Hayatı hocamin cokonatini ve çikolatalı gofretini yemisligim var. Helal olsun Hayatı hocam. Tebrikler sizden beklenen bir davranış.
Bizlere 5 yll emek veren değerli hocamız, müthiş insan, yine kendisi gibi mükemmel bir şey yapmış iyiki öğrwnciniz olmuşum iyiki sizi tanımışım.
Hocam bir coğrafyaci olarak sizinle gurur duydum Allah sizden razi olsun Umarim bu davranisinizla çoğu kişiye örnek olursunuz emekliliğinizde mutluluklar dilerim.
Yıllarca yetiştirdiği öğrencileriyle ülkemizin eğitimli insan gücüne katkı yapan, vermiş olduğu eserler ile coğrafya bölümü öğrencilerin akademik yayın ihtiyacını karşılamada büyük emeği olan ve bugün ülkemizdeki coğrafyacı akademisyenlerin önemli bir bölümünü yetiştiren ve onları akademik hayata katan hocamız, emekli olduktan sonra da milletine ve ülkesine hizmet ediyor. 40 yılı aşan emeğine karşılık olarak devletin kendisine verdiği emekli ikramiyesini eğitime, öğrencilere harcamak suretiyle ülke, bilim ve öğrenci sevgisini bir kez daha bizlere gösteren Hayati hocamıza "teşekkürler hocaların hocası" diyerek, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum. Doç. Dr. Cemalettin Şahin
Eğitim aşkı mesleği bu olsa gerek...
Çok kıymetli hocam,sizin azim ve gayretinizi örnek aldık.Ben de emekli olmama rağmen çalışmaya devam ediyorum.Bizlere çok emek verdin.saygılarımı sunarken sağlıklı
Uzun ömürler diliyorum..