Eğitimci ve rehberlik uzmanı Vefa Işık, üniversite sınavına hazırlık yapan adaylar için özel bir yol haritası hazırladı. İşte Işık'ın, adayların işine yarayacak o çalışması:
SINAVA 25 GÜN KALA NASIL DERS ÇALIŞILMALI?
VE SINAV ANI
SINAVA 25 GÜN KALA NASIL DERS ÇALIŞILMALI?
- Farklı yayınların deneme sınavlarını alarak değişik soru tiplerini görmeliyiz.
- Sınava hazırlanırken çözdüğünüz denemeler, gerçek sınavın provasıdır. Mesela deneme sınavında dışarı çıkmaya izniniz olmayacak bu yüzden kendinizi o masada oturtmaya alıştıracaksınız. Deneme sınavlarındaki netleriniz, odaklanmanız, ruh haliniz gerçek sınavdaki performansınız ile ilgili ipuçları verir.
- Denemeleri ve soru çözümlerini gerçek sınav süresi ile sınırlamalıyız. Kendimizi bu şekilde alıştırıp şimdiden soru çözme hızımızı oturtturmuş olalım.
- Denemelerde ve soru çözümlerinde yanlış cevapladığımız soruları yuvarlak içine almalı, test bittikten sonra tekrar dönüp çözmeliyiz. Aynı zamanda belirli konularda hep hata yapıyor isek o konuyu tekrar etmeliyiz.
- Soru çözerken ve konu çalışırken masa-sandalye kullanmalıyız. Gerçek sınavda en çok zorluk çekenler, yatarak, sırtüstü, yada rast gele pozisyonlarda ders çalışıp soru çözenlerdir. Son günlerde gerçek sınav pozisyonuna uygun çalışmalıyız.
- Eğer sınav kaygısı yaşıyorsak, bunun nedenini bulmalı yada bir uzmandan hemen destek almalıyız.
- Geçmiş yılların sınav sorularını mutlaka çözün.
- Sınav sabahı uyku düzenini şimdiden oluştur. Sabah 06:00 da kalk, akşam 23:00 da yat ve asla bunu ihmal etme.
- Sabah kahvaltılarına kendini alıştır.
- Sınav sabahı kalktığında stresli veya heyecanlı olacağını şimdiden bil ve bunu asla sorun yapma.
- Sınava 10 gün kala asla dışarda yemek yeme. Soslu gıdaları alma. Vücut direncinin kırılması ve bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle gıda zehirlemesi olabilir .
- Sınavdan 3 gün önce asla daha önce yemediğin gıdaları yeme. Gazetelerde ve televizyonlarda gıdaların faydaları üzerine yazılan yazılara bakıp daha önceden alıp denemediğin gıdaları sınav öncesi alma. ( sınav sabahı pekmez yemeyi önerenler var. Hiç pekmez yememiş bir kişi, sınav sabahı iyi gelir diye pekmez yerse çok kötü duruma düşer.)
- Çay, kola, kahve gibi uyarıcılar alma ve çok ağır yemek yeme.
- Güneşte dolaşma.
- Fazla yorulma ama üzerindeki enerjiyi at. Hafif bir yorgunluk önerilebilir.
- Çok hareketli bir ortamda bulunma ve yüksek sesle müzik dinleme.
- Rahat ve kendine yakıştığını düşündüğün kıyafetini önceden hazırla. Kıyafet seçimini son ana bırakma. (özellikle kız öğrencilerim.) Ne giyersen giy ama yanına bir hırka almayı unutma.
VE SINAV ANI
- Sınav esnasında vücudunuzda heyecan belirtileri hissederseniz bu belirtilerin sınavın başlarında normal olduğunu düşünün. Bu hafif heyecanın sınava daha iyi konsantre olmanıza katkıda bulunacağını aklınızdan çıkarmayın.
- Sınav anında alışmış olduğun kural ve anlayışları değiştirme. Hangi testten başlamaya alışmışsan ondan başla.
- Kitapçığı acele ve panik bir şekilde açıp sorulara dalma. İlk şaşkınlık ilk yanlışı, ilk yanlış sonrakileri yaratmaya başlayabilir.
- Zihninizin dağılmasına izin vermeyin. Bölümler arasında çok kısa bir dinlenme arası verin ve zihninizi programlı olarak dinlendirin. Ancak kendinize verdiğiniz bu kısa dinlenme süresini kesinlikle aşmayın. Eğer bir soruyu birden çok okuduğunuz halde anlayamıyorsanız, ya da kendinizi bir yerlere dalmış halde buluyorsanız dikkatiniz dağılmış demektir. Burada yapmanız gereken 1 dakika dikkat toplamak için ara vermektir.
- Sorulara önyargılı yaklaşmayın. Örneğin ‘paragraf çok uzun’ ya da ‘yapamam’ düşüncelerinden uzaklaşın.
- Çok gerginleştiğini fark ederseniz birkaç nefes egzersizi yapmakta fayda var. Burnunuzdan derin nefes alıp, yavaşça ağzınızdan verebilirsiniz.
- Zaman zaman ara kontrol yaparak kaydırmanın önüne geç.