Erzurum'u ekonomik manada güçlü kılan faktörler arasında yeraltı kaynakları da geliyor. Erzurum'da linyitten asbeste, perlitten metalik mermerlere varıncaya kadar çok çeşitli endüstriyel hammadde varlığı bulunuyor.
Erzurum'un yerüstü zenginlikleri kadar, yeraltı zenginliklerinin çeşitliliği de dikkatleri çekiyor. Yüzölçümü itibariyle Türkiye'nin en büyük kentlerinden birisi olan Erzurum'da, birbirinden farklı yeraltı kaynakları değerlendirilmeyi beklerken, söz konusu kaynaklar Erzurum'u ekonomik manada güçlü kılan faktörler arasında geliyor. Bakırdan kurşuna, çinkodan molibdene, kromdan civaya varıncaya kadar sahip olduğu metalik madenlere ilaveten linyit, asbest, diyatomit, manyezit, manganez, alçıtaşı, kireçtaşı, kalker, jips, perlit, mermer, granit, oltu taşı ve dolomit gibi endüstriyel hammadde varlığıyla da bilinen Erzurum'da, asıl sorun söz konusu zenginliklerin katma değere dönüştürülmesinde yaşanıyor. KUDAKA tarafından hazırlanan "Erzurum İli Uygun Yatırım Alanları" araştırmasında de yer verilen yeraltı zenginlikleriyle ilgili olarak Erzurum'da bir farkındalık çalışması yapılması ve tüm dikkatlerin şehrin sahip olduğu bu kaynaklara çekilebilmesi gerekiyor.
ARAŞTIRMADA TEK TEK SIRALANIYOR
Erzurum, yeraltı zenginliklerinin dışında tarımı, hayvancılığı, turizmi, ticari ve kültürel altyapısıyla da birbirinden farklı özellikler barındırıyor. "Erzurum İli Uygun Yatırım Alanları" araştırmasında şehrin avantajlı yönleri tek tek ele alınırken, Erzurum'un, eğitim, sağlık ve kültürel altyapısına da dikkat çekiliyor. Organik sığırcılık, organik yem ve diğer koşulların hali hazırda mevcut olduğu Erzurum'da, buna rağmen kurulu halde bulunan işletme sayısının çok az olduğuna işaret edilirken, ,ilin genelinde ve yakın civar illerde kaba yem ve kesif yem üretimi için olanaklarının ve potansiyellerinin de yüksek olduğu belirtiliyor. Araştırmada, Erzurum'un florasıyla arıcılık ve bal üretimi sektörü için oldukça yüksek bir potansiyel bulundurduğu kaydedilirken, yörede tarımsal amaçlı ilaçlama, gübreleme, sanayi atıkları ve diğer kimyasal kirleticilerin yok denecek kadar az olması ve gezginci arıcılıktan çok sabit arıcılık yapılması sebebiyle elde edilen balın kendine has bir aroma ve tada sahip olduğu da ifade ediliyor. Konumu itibarıyla Erzurum'un ticaret merkezi olması ve köklü bir ticaret kültürüne sahip olmasının yanında, komşu illerle yoğun bir ticari ilişki içerisinde bulunduğunun anlatıldığı araştırmada, üniversiteleri ile Erzurum'un Türkiye geneline yönelik iş gücü yetiştiren bir konumda bulunduğu da aktarılıyor.
ERZURUM BÖLGENİN EN AVANTAJLISI
Erzurum'da tarihi ve kültürel değerlerin yanında doğa turizmi, su sporları, kış turizmi, termal ve sağlık turizmi potansiyelinin de yüksek olduğuna vurgu yapılan "Erzurum İli Uygun Yatırım Alanları" araştırmasında; kış turizmi ve sporlarına yönelik modern tesislerin varlığının, bu yönde sahiplik edilen en büyük zenginliklerden birisi olduğu belirtiliyor. Yüksek öğretim ve sağlık altyapısının güçlü olmasının, eğitim ve sağlık hizmeti açısından bölge için büyük bir avantajı teşkil ederken, Erzurum'la ilgili olarak tarım, üretim ve sanayi alanında da şunlar sıralandı: Tarımsal ürünlerin işlendiği gıda sanayinin varlığı... Tarım ve tarımsal sanayide marka potansiyeli olan ürünlerin varlığı... Tarımsal araç ve gereçlerin yeterli olması... Örtüaltı ve organik tarım gibi farklı tarım tekniklerinin uygulanabilir olması... Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri ve Teknoparkın varlığı... Bölgede enerji temini açısından herhangi bir sorun bulunmaması, doğalgazın sanayide kullanılıyor olması... Doğalgazın konut ve iş yerlerinde kullanılabiliyor olması... Bakü - Tiflis - Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü - Tiflis - Erzurum Doğalgaz (Şahdeniz) Boru Hattı’nın Erzurum’dan geçiyor olması..."