Flaş Haber
Kapat
Muhammet Özünal
Muhammet Özünal
16 Ocak 2018 Salı 11:09
Atatürk Üniversitesi farkı
Atatürk Üniversitesi, kampüs büyüklüğü itibariyle Türkiye'nin en büyük ikinci üniversitesi olma özelliğini taşıyor. Tam 3 bin dekar üzerine 850 bin metrekare kapalı alanda kurulan Atatürk Üniversitesi, Türkiye'nin en büyük ikinci kampüsüne sahip olmanın olmasının yanı sıra, yine Türkiye'nin ilk planlı olarak kurulan kampüsü olma unvanını da elinde bulunduruyor. 
1957 yılında Erzurum'da kurulan ve tam 60 yılı geride bırakan Atatürk Üniversitesi, bugüne kadar yüz binlerce öğrenci mezun etmekle kalmadı, bölgesindeki birçok üniversitenin kurulmasına da öncülük etti. Zaman içerisinde "Üniversite Kuran Üniversite" ünvanını alan Atatürk Üniversitesi, bilim dünyasına sağladığı katkıların yanı sıra, Türkiye'deki birçok üniversitenin de akademik kadrosunu yetiştirdi. Bilimden kültür ve sanata, bürokrasiden siyaset ve iş dünyasına varıncaya kadar tanınmış birçok ismin yetiştiği Atatürk Üniversitesi'nde, yüksek düzeyde eğitim, öğretim, bilimsel araştırmalar ve yayın yapan fakülte, enstitü, yüksekokul ve meslek yüksekokullarına her gün bir yenisi eklendi. Dopdolu geçmişiyle Türkiye'nin önde gelen yüksek öğretim kurumlarından olan Atatürk Üniversitesi, kampüs büyüklüğüyle de neredeyse bütün üniversiteleri geride bıraktı. 

ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ FARKI
Bünyesinde 23 fakülte, 26 araştırma merkezi, 8 enstitü, 12 meslek yüksekokulu ve 2 yüksekokul barındıran Atatürk Üniversitesi'nin gerek bilimsel yayın ve projeler ve gerekse araştırma geliştirme faaliyetleriyle Türkiye'nin en köklü bilim yuvalarından birisi olan Atatürk Üniversitesi, sahip olduğu kampüsün büyüklüğüyle de Türkiye'nin ikinci üniversitesi oldu. Atatürk Üniversitesi'nin Erzurum şehir merkezinde bulunan kampüsünün 3 bin dekar alandan oluştuğu öğrenilirken, söz konusu kampüste ise, 850 bin metrekare kapalı alan bulunuyor. Erzurum ovasının büyük bir kısmını kaplayan Atatürk Üniversitesi kampüsü, ayrıca ilk planlı kampüs olma niteliğiyle de ön plana çıkıyor. Atatürk Üniversitesi, kuruluş kanunun Resmi Gazete'de yayımlanma tarihine göre Türkiye'nin 6'ncı ve yine Türkiye'nin en eski 7'nci üniversitesi olma ayrıcalığını da elinde bulunduruyor. 

ÜNİVERSİTENİN KURULUŞ SÜRECİ 
Atatürk, 1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclis'inde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu'da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermişti. Atatürk'ün ölümünün ardından bu çalışmalara 12 yıl ara verildikten sonra konu; 1 Kasım 1950'de 3.Cumhurbaşkanı Celal Bayar tarafından Büyük Millet Meclisi'nin açılışı nutkunda tekrar gündeme getirildi. Bu uyarı üzerine, 2.Menderes Hükümeti konuyu programına alarak, Milli Eğitim Bakanlığı üniversiteler bürosu "Doğu illerinde bir yüksek öğretim ve kültür merkezi vücuda getirilmesi" hususunda çalışmaların başlatılmasını istemiştir. Ankara, İstanbul ve İstanbul Teknik Üniversitelerinden seçilen 15 üyeli bir "Doğu Üniversitesi Teknik Komisyonu", merkezi Van'da, fakülteleri değişik illerde olacak Doğu Üniversitesi'nin kurulmasını önerdi. 1954 yılında çıkarılan 6373 Sayılı Kanunla bu üniversitenin adının Atatürk Üniversitesi, merkezinin ise Erzurum olması kararlaştırıldı. Yapılan çalışmalar neticesinde Erzurum'da Atatürk Üniversitesi 7 Haziran 1957 tarihinde resmen kurulmuş olur.
Üniversitenin temeli, istimlak edilen arazi üzerinde zamanın Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından Erzurum Kongresi'nin 38. yıldönümü olan 23 Temmuz 1957 tarihinde atıldı. Yerleşke inşaatı 1955-1970 arasında sürdü. Üniversite 17 Kasım 1958 tarihinde Şair Nef-i Ortaokulu binasında Ziraat ve Fen - Edebiyat Fakülteleri ile öğretime başladı. İki fakültede 135 öğrenci ile öğretime başlayan Atatürk Üniversitesi, günümüzde 210 binin üzerinde öğrenciye sahiptir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.