Erzurum’da 23 yıl önce hizmete açılan ve bölgenin en büyük sağlık merkezi olan Aziziye Araştırma Hastanesi’nin yıkımı tamamlandı. Mülkiyeti Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait olan yapı, 1993 yılından 2011 yılına kadar Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet vermiş ve devasa büyüklükteki hastaneye dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adı verilmişti. Neredeyse son 10 yıldır atıl halde bulunan hastanenin durumu adeta yılan hikayesine dönmüş ve yıkımı bir türlü planlanamamıştı. Nihayet Özelleştirme İdaresi Başkanlığı söz konusu hastanenin yıkımı için ihaleye çıkmış ve devasa büyüklükteki hastaneye ilk kazma geçtiğimiz yıl yaz sonuna doğru vurulmuştu. Çalışmalara başlanmasıyla birlikte önce kapı ve pencere gibi aksamları sökülen bloklardan geriye sadece enkaz kaldı.
HASTANENİN ARSASI BÜYÜKŞEHİR’İN OLABİLİR
Binaların yıkımını tamamlayan ekipler, enkaz kaldırma çalışmalarını son sürat devam ettirirken, akıllardaki bir başka soru ise, hastaneden geriye kalan arazinin nasıl değerlendirileceği oldu. Mülkiyeti Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na ait olan araziyle ilgili olarak nasıl bir tasarrufta bulunulacağı henüz bilinmezken, bazı söylentilere göre ÖİB’nin söz konusu arsayı Büyükşehir Belediyesi’ne devredebileceği yönünde… Eğer böyle bir ihtimal söz konusu olursa, Büyükşehir Belediyesi’nin de bu arsayı toplu konut alanı olarak değerlendirmesine kesin gözüyle bakılıyor. Erzurum kamuoyu, Aziziye Araştırma Hastanesi’nden geriye kalan arazinin bir şehir oteli için fevkalade mükemmel bir nokta olduğunu belirterek, “Palandöken’in hemen girişinde böyle bir otelin, turizm yatırımcılarının ilgisini çekeceğini umuyoruz” dediler.
AZİZİYE ARAŞTIRMA 1997 YILINDA HİZMETE AÇILMIŞTI
Aziziye Araştırma Hastanesi, 9 Ocak 1997 yılında Erzurum’da görkemli bir törenle hizmete açılmış, devasa sağlık merkezine de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in adı verilmişti. 2011 yılına kadar Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde hizmet veren hastane, daha sonra kampüse taşınmış ve devasa yatırım hizmet dışı bırakılmıştı. Yaklaşık 10 yıldır atıl halde bekletilen binanın farklı amaçlarla kullanılması çeşitli kereler gündeme gelmiş, ancak ısıtma sorunu sebebiyle hiçbir kurum buna cesaret edememişti. Zaman içerisinde kapı ve pencereleri sökülerek tahrip edilen, son yıllarda da madde bağımlılarının mekanı haline gelen hastane binası, çevre sakinlerinin yoğun tepkileri üzerine yıkım kararıyla karşı karşıya kalmıştı.