Erzurum, Türkiye'de en yüksekte kurulmuş en büyük kent olmasının yanında, Orta ve Kuzey Amerika, Orta ve Kuzey Afrika ile Afrika, Avrupa ve Asya'nın da en yüksekte kurulmuş şehri olma özelliğini de taşıyor. Erzurum'un en yüksekte kurulmuş olan ilçeleri sıralamasında ise, Karayazı başı çekiyor. Karayazı'da rakım 2 bin 360 metre olarak hesaplanırken, Erzurum'un en düşük rakıma sahip olan ilçesinin de Uzundere olduğu ortaya çıktı.
Türkiye'nin rakımı en yüksek şehri olan Erzurum, ilçelerinin yüksekliğiyle de dikkatleri çekiyor. Erzurum'un en yüksekte kurulu ilçesinden, rakımı en düşük ilçesine kadar yapılan sıralamada liste başı Karayazı olurken, rakımı en düşük ilçenin ise Uzundere olduğu görülüyor. Buna göre Karayazı ilçesi 2 bin 360, Uzundere ilçesi ise, 1 bin 440 metre yükseklikte bulunuyor. Şehrin coğrafi ve fiziki durumuyla ilgili olarak yapılan araştırmaya göre; Erzurum'un Palandöken ve Tekman ilçeleri 2 biner metrelik rakımla aynı yükseklikte bulunuyor.
İŞTE İLÇELERİN YÜKSEKLİK SIRALAMASI
Erzurum'un ilçelerinin kurulu bulundukları yüksekliklere göre yapılan sıralamada Karayazı 2 bin 360 metreyle liderliği elinde bulundururken, Palandöken ve Tekman ilçeleri ise 2 biner metrelik rakımla iki ve üçüncülüğü paylaşıyor. Çat'ın yüksekliği bin 895 metre iken, bu ilçeyi bin 850 metre ile Şenkaya ve Yakutiye izliyor. Erzurum'un merkez ilçelerinden Aziziye ile Hınıs arasındaki rakım farkının sadece 10 metre olduğunun anlaşıldığı araştırmada, Aziziye'nin yüksekliğinin bin 760, Hınıs'ın yüksekliğinin ise bin 750 metre olduğu göze çarpıyor. Erzurum'un Narman ilçesinin rakımının bin 700 metre olduğu görülürken, Pasinler'deki rakımın bin 660, Köprüköy'deki rakımın bin 635, Aşkale'deki rakımın bin 625 ve Tortum'daki rakımın ise, bin 600 metre olduğu belirtiliyor. Erzurum'un ilçe rakımlarındaki düşüş Karaçoban ve Horasan'la devam ederken, Karaçoban'ın yüksekliği bin 545, Horasan'ın yüksekliği ise, bin 540 metre olarak ifade ediliyor. Erzurum'un Pazaryolu ilçesinin rakımının bin 450 metre olduğunun kaydedildiği söz konusu araştırmada, Olur'un rakımının bin 325, İspir'in rakımının bin 300 ve Oltu'nun rakımının bin 280 metre olduğu dile getiriliyor. Uzundere ise, bin 140 metrelik rakımla, Erzurum'un en düşük yüksekliğe sahip ilçesi olma özelliğini taşıyor.
YÜKSEK RAKIM NE ANLAMA GELİR?
Deniz seviyesinden 1500 metre ve üzeri yüksek rakım olarak kabul edilir. Yüksek rakımda bir takım önemli rahatsızlıklar meydana gelebilir. Bu rahatsızlıkların oluşması, kişide hastalık olup olmadığına (özellikle kalp ve/veya akciğer hastalığı), çıkma (tırmanma) hızına ve kişinin devamlı yaşadığı yerin rakımına bağlıdır. Bununla birlikte dünya üzerinde 140 milyon insanın yaşadığı topraklar 2 bin 500 metrenin üzerindedir. Deniz seviyesinde yaşayanlar, 2000 metrenin üzerine kısa sürede çıkarlarsa rahatsızlıklar sıklıkla gelişir. 2500 metre üzerine günde 300 metreden fazla tırmanılmamalıdır. Yüksek rakımda kısa süreli kalma: Normal bir insanda havadaki oksijen azaldıkça solunum sayısı, kalp hızı artar. Egzersiz ile solunum ve kalp hızı, hem deniz seviyesine göre çok daha fazla artar ve hem de çok daha geç egzersiz öncesi sayıya döner. Organizmamız kanı daha hayati organlara göndermek için deri, kas ve iç organlardaki akımı azalır ve kalp damarlarını genişletir ve kalbin koroner dolaşımını artırır. Beyin kan akımı sabit kalır.