Flaş Haber
Kapat
Muhammet Özünal
Muhammet Özünal
15 Şubat 2017 Çarşamba 19:16
Robotlar kapımıza dayandı!
Her geçen gün gelişen ve değişen dünyada, insan gücünün yerini makine gücü almaya devam ederken; özellikle “yapay zekâ” sistemleriyle üretilen ürünler her alanda insanlığın farklı bir alana kaymasına neden oluyor. Bu alanda Türkiye’de bir takım çalışmalar yapılırken, Erzurum’da ciddi bir çalışmanın olmadığı öğrenildi. 
Bilişim sistemlerinden biri olan “Yapay Zekâ” hakkında bilgiler veren Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. DR. Uğur Yavuz, yapay zekânın çoğunlukla insanların ve aynı zamanda hayvanların zihinsel kabiliyetlerini ve hareketlerini taklit eden bir bilişim sistemi olduğunu ifade etti. Yapay zekâ sistemlerine örnek olarak, yüz tanıma sistemleri, konuşma tanıma sistemleri, tercüme sistemleri, kendi kendine hareket eden ve iletişim kuran robotik sistemleri gösteren Yavuz, gelecekte günlük hayatta insan gücüyle yapılan çoğu şeyin yapay zeka sistemleriyle kontrol edileceğini dile getirdi. Özellikle tıp, silah ve savaş alanında ve orta düzey işlerde yapay zekânın daha çok ön plana çıkacağını belirten Yavuz, özellikle tıp alanında hasta teşhisi ve tedavi önermesinin yüzde 90’nının robotlar tarafından gerçekleştirilmeye başlanacağına dikkat çekti. Karar vericilerin yine de insanların olacağını hatırlatan Yavuz, geleceğin yapay zekânın elinde olduğunu ifade etti. Tüm bu sistemlerin ana çıkış noktasının bilişim sektörü olduğunu kaydeden Yavuz, yapay zekâ sayesinde şuan insana benzer çok sayıda robotun tasarlandığını, sürücüsüz arabalar üzerinde çalışıldığını dile getirerek, özellikle savaş alanlarında boy gösterecek robotların çok dikkat çektiğini açıkladı. Yapay zekâda ciddi işlerin yapıldığını söyleyen Yavuz, “Eksik olan bir şey var; o da hız. Şuan kuantum bilgisayarlar üzerinde çalışılıyor. Kuantum bilgisayarların özelliği çok hızlı olmalarıdır. Çok fazla veriyi düşük alanda saklayabilme özelliği bulunuyor. Bu bilgisayarlarla birlikte yapay zekânın daha çok ilerleyeceği düşünülüyor. 
Bilişimde ve yapay zekâda Türkiye’nin bir yerlere geldiğini ifade eden Prof. Dr. Yavuz,  Türkiye’de robot üretiminin de yapıldığını belirtti. Bilişim sektöründe çoğu alanda çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Yavuz, yapay zekâ alanında Erzurum’da ciddi bir çalışmanın olmadığını belirtti. Fakat Atatürk Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünde bu alanda çalışmaların yapıldığını kaydeden Yavuz, “Yakında gerçek hayatta uygulanması için bu alanda çalışmaların yapılmasını bekliyor ve umuyoruz. Bu doğrultuda eğitimlerimiz devam ediyor. Gelecekte yapay zekâ daha çok yaygınlaşacağı için ekonomik olarak da gelir ve giderleri çok olan bir alan olacak. Güçlü bir ekonomi için bu alanda ciddi yatırımların ve çalışmaların yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Erzurum Yenigün 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.