Flaş Haber
Kapat
Muhammet Özünal
Muhammet Özünal
24 Nisan 2017 Pazartesi 18:42
Saat Kulesi'nin akıbeti belli oldu
Erzurum’un önemli tarihi yapılarından olan ve Anadolu’da yapılmış en eski kule özelliğini taşıyan Erzurum Kalesi’nin bitişiğindeki "Tepsi Minare" diye de bilinen Saat Kulesi, yaklaşık 5 yıl sonra çalışmaya başladı. Tahrip olan Saat Kulesi’nin yenilenmesi de bekleniyor. 
Kültür İl Müdürlüğü’nün girişimleriyle çalıştırılan Saat Kulesi’nin yakında ışıklandırılmasının da yapılacağı öğrenilirken, 12. yüzyılda yapıldığı belirtilen tarihi kulenin restore edilmesi de bekleniyor. Yer yer tahrip olan Saat Kulesi, Erzurum Kalesi’nin etrafının açılmasıyla gün yüzüne çıkmış ve eski güzelliğine ve önemine kavuşmuştu. Erzurum’un hemen hemen her yerinden görülebilen Saat Kulesi’nin ışıklandırılması sonrasında Erzurum’a ayrı bir güzellik katması bekleniyor. Erzurum Kalesi’nin etrafında süren “Kültür Yolu Projesi” ile beraber Saat Kulesi için de gerekenlerin yapılması umut ediliyor. 
Öte yandan Saat Kulesi için 2013 yılında Erzurum Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından ihalesi yapılmış, 43 bin lira ödenekle onarıma alınmış, 1 ay içinde çalışmaların tamamlanması planlanmıştı. O dönemde yetkililer, “Bu onarım için Kültür Tabiatları kurumundan izin alındı. Tarihi saat kulesi baştan aşağı yenilenecek. Üstteki ahşap imalatlar onarılacak, kurşunlar yenilenecek. Onarım yapıldıktan sonra saat kurulacak. Akrep ve yelkovanların çalışmasını sağlayan çarkların değiştirilmesi için çalışmalar gerçekleştirilecek" ifadeleri kullanılmıştı. 

TARİHİ SAAT KULESİ
Erzurum iç kalede yaklaşık 2 bin metre rakımda yer alan Saat Kulesi’nin diğer bir özelliğiyse savaş zamanında gözetleme kulesi olarak kullanılması olarak biliniyor. Saat minarenin şerefe kısmının altında yer alırken; şerefe gövdesinde yer alan kitabeye göre Saltuklu Emirlerinden Muzaffer Gazi Bin Ebu Kasım Tarafından 1124-1132 yılları arasında yaptırıldığı biliniyor. Saat Kulesi’ hakkında farklı kaynaklar şu bilgileri veriyor: “İç kale sur duvarlarının üzerinden yükselen minarenin kaide kısmında malzeme iki renkli kesme taştır. Minarenin kaide kısmından sonra gelen gövde kısmı tuğla malzemeyle örülmüştür. Yüksekliği 30 metre civarındadır. Silindirik gövde aşağıdan yukarıya doğru daralır. Tuğlaların yatay, dikey ve çapraz dizilmesi sonucu gövde kısmı örülmüştür. Bu düzenleme sonucunda karşılaşılan geometrik kompozisyon süslemeye dahil edilebilir. Yine şerefe kısmının altında yer alan ve minarenin yapılış tarihini ve banisinin adını veren kufi karakterli kitabe de süslemeye dahildir. Ayrıca kitabetik kısmının üst kısmında yer alan şerefe kısmının altında tuğlaların sırlı ve sırsız şekilde kullanılmasından ötürü baklava motifi oluşturulmuştur. Şerefe kısmının üstünde yer alan petek ve külah kısmı orijinalliğini koruyamayarak günümüze ulaşmıştır. Ahşap malzemeli olan şerefe kısmı barok düzenlemeyi andırır niteliktedir ve burada saat kulesinin çanı görülmektedir. Yapı önemini Anadolu’da yapılmış en eski minarelerden alır. Yenigün Gazetesi 

Son Güncelleme: 24.04.2017 18:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.