Samet ÖZÜNAL / Nokta25 - Türkiye’de fuarcılığın ve fuar sektörünün marka ismi olan TÜYAP, kısa sürede Erzurum’un gülen yüzü haline geldi. Geçtiğimiz Mayıs ayında Erzurum’da ilkini organize ettiği Kitap Fuarı ile farkını ortaya koyan TÜYAP, bir süre önce gerçekleştirdiği Tarım ve Hayvancılık fuarları ile Erzurum’a bir kez daha renk kattı. Önümüzdeki yıl birbirinden farklı 12 proje ile Erzurum’un karşısına çıkmaya hazırlanan TÜYAP sayesinde bölge ülkeleri ve illerinin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından katılımcılar Erzurum’a akın edecek.

FUARCILIK BİR KALKINMA ARACI
Sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan gelişime ivme kazandırmaya yarayan stratejik sektörlerin başında gelen fuarcılığı TÜYAP’ın Bölge Müdürü Mert Gülnayın’la konuştuk. Dünden bugüne TÜYAP’ı anlatan Gülnayın, fuarcılığın gelişen dünyanın neredeyse olmazsa olmazı haline geldiğini belirterek, “Fuarcılık sadece stant açma organizasyonu değildir. Fuarcılık tanıtımdır, sosyo-ekonomik canlılıktır, piyasalara kazandırılmış dopingdir, enerjidir, sektörel büyümedir, yeniliktir, gelişimdir, kazançtır, cazibe oluşturmaktır, üreticiyle tüketiciyi bir araya getirmektir; kısacası fuarcılık çok önemli bir kalkınma aracıdır” ifadelerini kullandı.

TÜRK FUARCILIĞINDA 40 YILLIK TECRÜBE
TÜYAP’ın 28 Haziran 1979’da İstanbul’da kurulduğunu ve ana faaliyet konusunun ise yurt içi ve dışında fuarlar düzenlemek olduğunu kaydeden Bölge Müdürü Mert Gülnayın, TÜYAP’ın ilk fuarını İstanbul Spor ve Sergi Sarayı ve İstanbul Taksim’de bulunan Etap Marmara Oteli’nde hazırladığını anımsattı. Daha sonra 30 Mart 1987’de Tepebaşı’nda bulunan TÜYAP Sergi Sarayı’nın faaliyete geçirildiğini belirten Gülnayın, çağdaş fuar merkezi ihtiyacının uzun vadede karşılanmasının ise, uluslararası standartlarda modern bir altyapıya sahip TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nin 1996 yılında hizmete açılmasıyla birlikte mümkün hale geldiğini anlattı.

TÜRKİYE’DE 7 OLAN FUAR MERKEZİ 8’E ÇIKTI
TÜYAP’ın şu anda 7 merkezde fuar alanı bulunduğunu açıklayan Mert Gülnayın, “İstanbul’un ardından Anadolu’daki ilk hamle Bursa olmuştur ve 2002 yılında faaliyetine başlamıştır. 2003 yılında Konya, 2006 yılında Adana, 2008’de Diyarbakır, ardından Samsun ve 2018’de de TÜYAP Erzurum Fuar Merkezi hizmete girdi. Açıkçası bizi mutlu eden ve onurlandıran ise, Erzurum oldu. Bu fuar merkezlerine bir yenisini de henüz ekledik. Eskişehir’i de bu kervana dahil ettik, yani 8’inci fuar merkezimizi de bu vesileyle müjdeleyebiliriz” diye konuştu.
FUAR MERKEZİ DÖRT DÖRTLÜK…
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde çok güzel işlere imza atacaklarını ifade eden Gülnayın, Erzurum’daki fuar alanıyla ilgili olarak bilgiler de aktardı. Gülnayın, “Erzurum fuar alanımızda 7 çalışanımız var. Fuar alanımız 4 holden oluşmakta ve 11 bin 800 metrekare brüt alana sahip satılabilir fuar alanımız var. 500 araçlık otoparkımız, 4 tane de toplantı ve seminer salonumuz var” dedi.
SALONLARIN İSİMLERİ DE ANLAMLI
Toplantı ve seminer salonlarıyla ilgili olarak çok önemli bir ayrıntıya da değinen Mert Gülnayın, “Bunların isimlerini koyarken de yerel olmasına özen gösterdik ve şehre hitap etmesini istedik. Palandöken salonumuz 300, Aziziye salonumuz 90, Yakutiye salonumuz 70 ve Nenehatun salonumuz ise, 50 kişilik kapasiteye sahip. Yani toplamda 510 kişiye aynı anda hizmet verecek seminer salonlarımız var.” diye konuştu.

ERZURUM TÜYAP’LA KİTAP FUARI’NDA TANIŞTI
TÜYAP’ın Erzurum’da düzenlediği ilk fuarın 8-13 Mayıs tarihleri arasındaki Kitap Fuarı olduğunu hatırlatan Bölge Müdürü Gülnayın, “Bu fuarımıza 202 yayınevi katıldı ve 101 bin 298 ziyaretçi rakamına ulaşıldı” diyerek, bu fuara gösterilen ilginin memnuniyet verici olduğunun altını çizdi. Erzurum’da organize edilen ikinci fuarın ise, Erzurum Tarım ve Erzurum Hayvancılık fuarı olduğunu dile getiren Gülnayın, “Tarım fuarında 100’e yakın standımızla birlikte 5 günde 33 bin 787 kişiyi konuk ettik. Başlangıç için tarım ve hayvancılık fuarında ulaştığımız ziyaretçi sayısı çok iyi. Kaldı ki, bu rakamlar sadece fuara katılan çiftçilerimizden oluşuyor.” şeklinde konuştu.

TARIM VE HAYVANCILIK FUARINA ÖZEL TEŞVİK
Tarım ve hayvancılık fuarına katılanların hitap ettikleri kesimin çiftçiler ve üreticiler olduğuna dikkati çeken Gülnayın, “Bu bağlamda üreticilerimizi ve çiftçilerimizi fuarımıza çekebilmek için teşvik edici adımlar da attık. Örneğin; fuarımızı ziyaret eden çiftçilerimizin mazot bedellerini TÜYAP olarak biz karşıladık. Yani Erzurum’a bağlı 17 ilçenin yanı sıra Erzurum’a sadece 2-3 saat mesafede olan illerdeki çiftçilerin de fuarımıza katılımını sağladık” dedi.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TÜYAP VAR
TÜYAP’ın yurt içindeki geniş hizmet alanı gibi, yurt dışı ofislerinde de etkin bir konuma sahip olduğunu anlatan Gülnayın, “Yurt dışı ofislerden bahsetmek gerekirse, Rusya-Moskova, Bulgaristan-Sofya, Gürcistan-Tiflis, İran-Tahran, Makedonya-Üsküp ve Mısır-Kahire’de ofislerimiz var. Bu bölgede de özellikle Gürcistan, Azerbaycan, Nahcivan ve İran pazarına hizmet etmek istiyoruz. Oralarda alım heyetlerini, sektöre hitap eden, sektörle ilişkili alım heyetleriyle 3 ay öncesinden çalışmalara başlarız, ofise bilgi veririz, ona göre alım heyetleri oluşturulur ve ona göre buraya ziyaretler sağlanır. Karayolu yakın olduğu için onların ulaşımı karayolu ile olur ve ulaşımı da, konaklaması da yine bize ait oluyor” ifadelerini kullandı.

2019 YILI İÇİN 12 FARKLI PROJE…
Öte yandan TÜYAP’ın marka fuarlarından birisinin de gıda fuarı olduğunu vurgulayan Bölge Müdürü Gülnayın, Erzurum’da 2018 yılını da, işte bu fuarla kapatacakları bilgisini verdi. 5-9 Aralık tarihleri arasında Gıda ve Gurme Fuarı’nı açacaklarını bildiren Gülnayın, 2019 yılına ise, birbirinden farklı 12 projeyle hazırlandıklarını müjdeledi.
Erzurum’da 21-24 Mart 2019 tarihleri arasında “Doğu Anadolu-Erzurum Evleniyoruz Fuarı”nın kapılarını açacaklarını dile getiren Mert Gülnayın, bu organizasyonu özellikle Nevruz dönemine denk getirdiklerine işaret ederek, bu fuarla İran pazarının dikkatini Erzurum’a çekmeyi tasarladıklarını ifade etti. Gülnayın, “Bu dönemde Erzurum’a gelen İranlı ziyaretçiler, buradan İstanbul, Ankara ve Antalya’ya gidiyorlar. İşte biz bu fuar sayesinde Nevruz dönemi için Erzurum’a has çok özel bir cazibe ortamı oluşturmuş olacağız.” dedi.
FUARLAR BİRBİRİNİ İZLEYECEK
TÜYAP Bölge Müdürü Mert Gülnayın, söz konusu fuarın “Erzurum Kişisel Bakım ve Kozmetik Fuarı” ve “Erzurum Mobilya Fuarı” ile eşzamanlı olacağına dikkat çekerek, “Yani 21-24 Mart tarihleri arasında üç ayrı fuarı bir anda gerçekleştireceğiz” vurgusunda bulundu.
Gülnayın, “Bu fuarların hemen akabinde “Doğu Anadolu-Erzurum İnşaat Fuarı, Doğu Anadolu-Erzurum Gayrimenkul ve Doğu Anadolu-Erzurum Kent Fuarı’na start vereceğiz. Bu fuarlarımız da yine eşzamanlı olarak 11-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Ondan sonra 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Doğu Anadolu-Erzurum 2. Kitap Fuarı’nı açacağız. Bu yıl organize ettiğimiz fuar 5 günlüktü, ama önümüzdeki yıl yapacağımız fuar 9 günlük olacak” diye konuştu.
KIŞ VE DOĞA TURİZMİ FUARI GELİYOR…
Erzurum’u tanıştıracakları bir başka yeni projenin ise, “Kış ve Doğa Turizmi, Turizm Yatırımları ve Ekipmanları Fuarı” olacağını kaydeden Gülnayın, bu fuarla birlikte yine eşzamanlı olarak “Doğa Sporları, Avcılık, Spor Alet Ekipmanları ve Hobi Fuarı”nın kapılarını da 20-23 Haziran tarihleri arasında açacakları bilgisini verdi.
2019 yılı organizasyonları kapsamında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 18-22 Eylül, Gurme 2019 fuarının ise, 9-13 Ekim tarihleri arasında açılacağını belirten Gülnayın, “Yani tam 12 projemiz var 2019 yılında hayata geçireceğimiz. Bu fuarlarla muvaffak olduğumuz zaman elbette yeni arayışlar içerisine gireceğiz” şeklinde konuştu.
ERZURUM ÇEKİM MERKEZİ OLACAK
Diğer taraftan Erzurum’un modern, gelişmiş ve sürekli de gelişen bir şehir olduğunu vurgulayan TÜYAP Doğu Anadolu Bölge Müdürü Mert Gülnayın, “Bir kere Erzurum transit geçiş güzergahı üzerinde. Buna ilaveten artık limana da çok yakın haldeyiz. Bölge ülkeleriyle olan yakınlığımız, Erzurum için avantaj sayılabilecek bir diğer husus. İşte bunların hepsi birer potansiyel ve Erzurum lehine değerlendirilebilir olanaklar. TÜYAP olarak biz bu potansiyelleri harekete geçirmek arzusundayız. Erzurum bugüne kadar hep göç vermiş bir şehir, ama artık bu gidişatı tersine döndürme zamanıdır. Bunun yolu da Erzurum’da cazibe oluşturma ve burayı bir çekim merkezi haline dönüştürmekten geçiyor. İşte TÜYAP olarak biz bu amaca hizmet ediyoruz” diye konuştu.

ÇALIŞANLARI DA ERZURUMLU…
Bu arada TÜYAP’ın Erzurum Fuar Merkezi’nde Proje Pazarlama uzmanlığını Özlem Demir’in, Proje Satış uzmanlıklarını ise Cem Mete ve Umar Fırat’ın yaptığını belirten Bölge Müdürü Gülnayın, Elif Bozacı’nın da Mali İşler sorumlusu olduğunu kaydederek, “Fuar merkezimizin koordine ve idare edilmesi sürecinde çalışanlarımızın da Erzurumlu olmalarına büyük özen gösterdik. Çünkü ekip arkadaşlarımızın aynı zamanda bu yöreyi bilen ve tanıyan insanlardan oluşması, süreç yönetimi noktasında bizim için de büyük avantaj sağlıyor” dedi.

FUARCILIK BİR KALKINMA ARACI
Sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan gelişime ivme kazandırmaya yarayan stratejik sektörlerin başında gelen fuarcılığı TÜYAP’ın Bölge Müdürü Mert Gülnayın’la konuştuk. Dünden bugüne TÜYAP’ı anlatan Gülnayın, fuarcılığın gelişen dünyanın neredeyse olmazsa olmazı haline geldiğini belirterek, “Fuarcılık sadece stant açma organizasyonu değildir. Fuarcılık tanıtımdır, sosyo-ekonomik canlılıktır, piyasalara kazandırılmış dopingdir, enerjidir, sektörel büyümedir, yeniliktir, gelişimdir, kazançtır, cazibe oluşturmaktır, üreticiyle tüketiciyi bir araya getirmektir; kısacası fuarcılık çok önemli bir kalkınma aracıdır” ifadelerini kullandı.

TÜRK FUARCILIĞINDA 40 YILLIK TECRÜBE
TÜYAP’ın 28 Haziran 1979’da İstanbul’da kurulduğunu ve ana faaliyet konusunun ise yurt içi ve dışında fuarlar düzenlemek olduğunu kaydeden Bölge Müdürü Mert Gülnayın, TÜYAP’ın ilk fuarını İstanbul Spor ve Sergi Sarayı ve İstanbul Taksim’de bulunan Etap Marmara Oteli’nde hazırladığını anımsattı. Daha sonra 30 Mart 1987’de Tepebaşı’nda bulunan TÜYAP Sergi Sarayı’nın faaliyete geçirildiğini belirten Gülnayın, çağdaş fuar merkezi ihtiyacının uzun vadede karşılanmasının ise, uluslararası standartlarda modern bir altyapıya sahip TÜYAP İstanbul Fuar ve Kongre Merkezi’nin 1996 yılında hizmete açılmasıyla birlikte mümkün hale geldiğini anlattı.

TÜRKİYE’DE 7 OLAN FUAR MERKEZİ 8’E ÇIKTI
TÜYAP’ın şu anda 7 merkezde fuar alanı bulunduğunu açıklayan Mert Gülnayın, “İstanbul’un ardından Anadolu’daki ilk hamle Bursa olmuştur ve 2002 yılında faaliyetine başlamıştır. 2003 yılında Konya, 2006 yılında Adana, 2008’de Diyarbakır, ardından Samsun ve 2018’de de TÜYAP Erzurum Fuar Merkezi hizmete girdi. Açıkçası bizi mutlu eden ve onurlandıran ise, Erzurum oldu. Bu fuar merkezlerine bir yenisini de henüz ekledik. Eskişehir’i de bu kervana dahil ettik, yani 8’inci fuar merkezimizi de bu vesileyle müjdeleyebiliriz” diye konuştu.
FUAR MERKEZİ DÖRT DÖRTLÜK…
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Recep Tayyip Erdoğan Fuar Merkezi’nde çok güzel işlere imza atacaklarını ifade eden Gülnayın, Erzurum’daki fuar alanıyla ilgili olarak bilgiler de aktardı. Gülnayın, “Erzurum fuar alanımızda 7 çalışanımız var. Fuar alanımız 4 holden oluşmakta ve 11 bin 800 metrekare brüt alana sahip satılabilir fuar alanımız var. 500 araçlık otoparkımız, 4 tane de toplantı ve seminer salonumuz var” dedi.
SALONLARIN İSİMLERİ DE ANLAMLI
Toplantı ve seminer salonlarıyla ilgili olarak çok önemli bir ayrıntıya da değinen Mert Gülnayın, “Bunların isimlerini koyarken de yerel olmasına özen gösterdik ve şehre hitap etmesini istedik. Palandöken salonumuz 300, Aziziye salonumuz 90, Yakutiye salonumuz 70 ve Nenehatun salonumuz ise, 50 kişilik kapasiteye sahip. Yani toplamda 510 kişiye aynı anda hizmet verecek seminer salonlarımız var.” diye konuştu.

ERZURUM TÜYAP’LA KİTAP FUARI’NDA TANIŞTI
TÜYAP’ın Erzurum’da düzenlediği ilk fuarın 8-13 Mayıs tarihleri arasındaki Kitap Fuarı olduğunu hatırlatan Bölge Müdürü Gülnayın, “Bu fuarımıza 202 yayınevi katıldı ve 101 bin 298 ziyaretçi rakamına ulaşıldı” diyerek, bu fuara gösterilen ilginin memnuniyet verici olduğunun altını çizdi. Erzurum’da organize edilen ikinci fuarın ise, Erzurum Tarım ve Erzurum Hayvancılık fuarı olduğunu dile getiren Gülnayın, “Tarım fuarında 100’e yakın standımızla birlikte 5 günde 33 bin 787 kişiyi konuk ettik. Başlangıç için tarım ve hayvancılık fuarında ulaştığımız ziyaretçi sayısı çok iyi. Kaldı ki, bu rakamlar sadece fuara katılan çiftçilerimizden oluşuyor.” şeklinde konuştu.

TARIM VE HAYVANCILIK FUARINA ÖZEL TEŞVİK
Tarım ve hayvancılık fuarına katılanların hitap ettikleri kesimin çiftçiler ve üreticiler olduğuna dikkati çeken Gülnayın, “Bu bağlamda üreticilerimizi ve çiftçilerimizi fuarımıza çekebilmek için teşvik edici adımlar da attık. Örneğin; fuarımızı ziyaret eden çiftçilerimizin mazot bedellerini TÜYAP olarak biz karşıladık. Yani Erzurum’a bağlı 17 ilçenin yanı sıra Erzurum’a sadece 2-3 saat mesafede olan illerdeki çiftçilerin de fuarımıza katılımını sağladık” dedi.
DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA TÜYAP VAR
TÜYAP’ın yurt içindeki geniş hizmet alanı gibi, yurt dışı ofislerinde de etkin bir konuma sahip olduğunu anlatan Gülnayın, “Yurt dışı ofislerden bahsetmek gerekirse, Rusya-Moskova, Bulgaristan-Sofya, Gürcistan-Tiflis, İran-Tahran, Makedonya-Üsküp ve Mısır-Kahire’de ofislerimiz var. Bu bölgede de özellikle Gürcistan, Azerbaycan, Nahcivan ve İran pazarına hizmet etmek istiyoruz. Oralarda alım heyetlerini, sektöre hitap eden, sektörle ilişkili alım heyetleriyle 3 ay öncesinden çalışmalara başlarız, ofise bilgi veririz, ona göre alım heyetleri oluşturulur ve ona göre buraya ziyaretler sağlanır. Karayolu yakın olduğu için onların ulaşımı karayolu ile olur ve ulaşımı da, konaklaması da yine bize ait oluyor” ifadelerini kullandı.

2019 YILI İÇİN 12 FARKLI PROJE…
Öte yandan TÜYAP’ın marka fuarlarından birisinin de gıda fuarı olduğunu vurgulayan Bölge Müdürü Gülnayın, Erzurum’da 2018 yılını da, işte bu fuarla kapatacakları bilgisini verdi. 5-9 Aralık tarihleri arasında Gıda ve Gurme Fuarı’nı açacaklarını bildiren Gülnayın, 2019 yılına ise, birbirinden farklı 12 projeyle hazırlandıklarını müjdeledi.
Erzurum’da 21-24 Mart 2019 tarihleri arasında “Doğu Anadolu-Erzurum Evleniyoruz Fuarı”nın kapılarını açacaklarını dile getiren Mert Gülnayın, bu organizasyonu özellikle Nevruz dönemine denk getirdiklerine işaret ederek, bu fuarla İran pazarının dikkatini Erzurum’a çekmeyi tasarladıklarını ifade etti. Gülnayın, “Bu dönemde Erzurum’a gelen İranlı ziyaretçiler, buradan İstanbul, Ankara ve Antalya’ya gidiyorlar. İşte biz bu fuar sayesinde Nevruz dönemi için Erzurum’a has çok özel bir cazibe ortamı oluşturmuş olacağız.” dedi.
FUARLAR BİRBİRİNİ İZLEYECEK
TÜYAP Bölge Müdürü Mert Gülnayın, söz konusu fuarın “Erzurum Kişisel Bakım ve Kozmetik Fuarı” ve “Erzurum Mobilya Fuarı” ile eşzamanlı olacağına dikkat çekerek, “Yani 21-24 Mart tarihleri arasında üç ayrı fuarı bir anda gerçekleştireceğiz” vurgusunda bulundu.
Gülnayın, “Bu fuarların hemen akabinde “Doğu Anadolu-Erzurum İnşaat Fuarı, Doğu Anadolu-Erzurum Gayrimenkul ve Doğu Anadolu-Erzurum Kent Fuarı’na start vereceğiz. Bu fuarlarımız da yine eşzamanlı olarak 11-14 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Ondan sonra 27 Nisan-5 Mayıs tarihleri arasında Doğu Anadolu-Erzurum 2. Kitap Fuarı’nı açacağız. Bu yıl organize ettiğimiz fuar 5 günlüktü, ama önümüzdeki yıl yapacağımız fuar 9 günlük olacak” diye konuştu.
KIŞ VE DOĞA TURİZMİ FUARI GELİYOR…
Erzurum’u tanıştıracakları bir başka yeni projenin ise, “Kış ve Doğa Turizmi, Turizm Yatırımları ve Ekipmanları Fuarı” olacağını kaydeden Gülnayın, bu fuarla birlikte yine eşzamanlı olarak “Doğa Sporları, Avcılık, Spor Alet Ekipmanları ve Hobi Fuarı”nın kapılarını da 20-23 Haziran tarihleri arasında açacakları bilgisini verdi.
2019 yılı organizasyonları kapsamında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 18-22 Eylül, Gurme 2019 fuarının ise, 9-13 Ekim tarihleri arasında açılacağını belirten Gülnayın, “Yani tam 12 projemiz var 2019 yılında hayata geçireceğimiz. Bu fuarlarla muvaffak olduğumuz zaman elbette yeni arayışlar içerisine gireceğiz” şeklinde konuştu.
ERZURUM ÇEKİM MERKEZİ OLACAK
Diğer taraftan Erzurum’un modern, gelişmiş ve sürekli de gelişen bir şehir olduğunu vurgulayan TÜYAP Doğu Anadolu Bölge Müdürü Mert Gülnayın, “Bir kere Erzurum transit geçiş güzergahı üzerinde. Buna ilaveten artık limana da çok yakın haldeyiz. Bölge ülkeleriyle olan yakınlığımız, Erzurum için avantaj sayılabilecek bir diğer husus. İşte bunların hepsi birer potansiyel ve Erzurum lehine değerlendirilebilir olanaklar. TÜYAP olarak biz bu potansiyelleri harekete geçirmek arzusundayız. Erzurum bugüne kadar hep göç vermiş bir şehir, ama artık bu gidişatı tersine döndürme zamanıdır. Bunun yolu da Erzurum’da cazibe oluşturma ve burayı bir çekim merkezi haline dönüştürmekten geçiyor. İşte TÜYAP olarak biz bu amaca hizmet ediyoruz” diye konuştu.

ÇALIŞANLARI DA ERZURUMLU…
Bu arada TÜYAP’ın Erzurum Fuar Merkezi’nde Proje Pazarlama uzmanlığını Özlem Demir’in, Proje Satış uzmanlıklarını ise Cem Mete ve Umar Fırat’ın yaptığını belirten Bölge Müdürü Gülnayın, Elif Bozacı’nın da Mali İşler sorumlusu olduğunu kaydederek, “Fuar merkezimizin koordine ve idare edilmesi sürecinde çalışanlarımızın da Erzurumlu olmalarına büyük özen gösterdik. Çünkü ekip arkadaşlarımızın aynı zamanda bu yöreyi bilen ve tanıyan insanlardan oluşması, süreç yönetimi noktasında bizim için de büyük avantaj sağlıyor” dedi.
Son Güncelleme: 02.10.2018 13:30