1958 yılında inşa edilen ve üniversite ek binası olarak kullanılan yapının bahçe duvarlarının Çifte Minerali Medrese ve Üç Kümbetler etrafında bulunan tarihi mezar taşları ile örüldüğü ortaya çıktı. Zamana bağlı olarak duvarlarda açılmaların meydana gelmesi ile mezar taşları da ortaya çıkmaya başladı. Okul etrafında ilk olarak turistlerin fark ettiği taşlar, tarihe ettiği tanıklık ve üzerindeki motif ve yazılar ile büyük önem taşıyor. Mezar taşlarını görenler ise, tarihi taşların korumaya alınıp müzeye kazandırılmasını istiyor.
Araştırmacı Eğitimci Reşat Coşkun, Şair Nefi Ortaokulu’nun geçmişte Atatürk Üniversitesi ek binası olarak kullanıldığını ve yapının bahçe duvarlarının o dönemde inşa edilirken mezar taşlarından destek alınarak yapıldığını söyledi. Çifte Minerali Medrese ve Üç Kümbetler etrafında bulunan mezar taşlarının bahçe duvarında kullanıldığını anlatan Coşkun, bahçe duvarının korumaya alınması gerektiğini kaydetti.
“İLK TURİSTLER FARK ETTİ”
Okul görevlisi Mehmet Taş da, bahçe duvarlarının 1958 yılında yapılırken mezar taşlarından destek alınarak yapıldığını dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde Erzurum’a gelen turistlerin okulun duvarlarına bakıp aralarında bir şey konuştuklarını anlatan Taş, “Ben Mehmet Taş. Okulun görevli memuruyum. Okulumuzun duvarları mezar taşlarından yapılmış. Bunu ilk defa geçtiğimiz haftalarda fark ettim. Turistler buralara çok sık gelir giderler. Çünkü Üç Kümbetler ve Çift Minareli burada. Haliyle kalabalık oluyor. Bir gün turistlerden bazıları bizim okulun bahçesinde duvarlara bakıyorlardı. Ben de merak ettim ve yanlarına gittim. Epey bir şey konuştular taşlara baktılar. Ben de o esnada mezar taşını fark ettim. Anladım ki bu turistler boşu boşuna burada durmuyorlar” dedi.
“BAZI TAŞLAR ÇALINDI”
Okul duvarlarında bulunan bazı taşların yerlerinden sökülerek çalındığını dile getiren Taş, “İlk olarak turistlerin fark ettiği taşlar bir hafta sonra ortadan kayboldu. O taşlarda motif ve yazılar vardı. Büyük ihtimal çalındı. Kimin aldığını bilemiyoruz ama epey büyük taşlardı. Tarihe sahip çıkmamız gerekiyor. Bu taşların müzelere kazandırılması gerekiyor. Mezar taşı diyip geçmemeliyiz. Daha önce fark edemedik. Çünkü duvarlar sıva ile kaplanmıştı. Yavaş yavaş sıvanın düşmesi ile mezarlarda ortaya çıktı. Şu anda da durum bu. Sizin aracılığınız ile inşallah bir şeyler yapılırda bu mzar taşları geri kazandırılır” ifadelerini kullandı.
“KORUMAYA ALINMALI”
Bahçe duvarlarının bir an önce korumaya alınmasını isteyen Taş, “Buradaki bahçe duvarları resmen tarihe tanıklık ediyor. Mezar taşları bizim kültürümüzde çok önemlidir biliyorsunuz. Okulun etrafı yaklaşık 300 metre duvar ile kapatılmış. Duvarlar çok sağlam ama içindeki mezar taşlarıda sağlam. Destek alınış taşlardan. Yetkililerin buraya gelip gerekli tespitleri yapması gerekiyor. Çünkü duvarların hemen hemen hepsinde mezar taşı var. Bazı taşlarda motifler, yazılar bulunuyor. Bunlar tarihi açıdan çok önemli. Erzurum bir tarih şehri. Bu tarihi daha iyi değerlendirmeliyiz” şeklinde konuştu. Salih ÇELEBİ
Son Güncelleme: 17.11.2015 13:35