Flaş Haber
Kapat
Muhammet Özünal
Muhammet Özünal
27 Kasım 2015 Cuma 11:45
'Aziziye Zaferi' deyip geçmeyin!
Nokta25 - ÖZEL / İnsan gücüyle kaldırılması mümkün olmadığı halde 250 kiloluk top mermisini sırtına alarak namluya koyan ve savaşın kaderini değiştirerek Çanakkale Zaferi'nin adeta sembolü olan Seyit Ali Çavuş gibi, Erzurumlu Osman Bedreddin de, Aziziye Zaferi'nin kazanılmasında büyük rol oynadı. Aynı zamanda bir Allah dostu olan Osman Bedreddin, Osmanlı-Rus Harbi'nde düşman askerlerinin üzerine devasa kayaları fırlatarak keramet gösterirken, Erzurum halkının tabyalara akın etmesini sağlayan da kendisi oldu. 8 Kasım'ı 9 Kasım'a bağlayan gecenin sabahında Ayazpaşa Camii'nin minaresinden yükselen ve Erzurumluları düşmanla Allah için çarpışmaya davet eden ses de, yine Osman Bedreddin'e aitti... 

OKUDU EZANLA ERZURUM'U UYANDIRDI 
Erzurumlu Osman Bedreddin Hazretleri, Hasankale’nin Bevelkasım Köyü’nde kavuştuğu irşad nuruyla, tüm Anadolu’yu yıllarca aydınlattı. Elazığ’ın Harput ilçesinde vefat eden ve türbesi halen bu ilçede bulunan Osman Bedreddin Hazretleri, Osmanlı-Rus Harbi’nde düşman askerlerinin üzerine dev kayaları fırlatarak keramet gösterirken, kendisi Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından tabur imamlığıyla görevlendirildi.
Osman Bedreddin Hazretleri’nin, çok sevdiği Abdurrahman Ağa Mahallesi’nden ve Erzurum’dan ayrılması da, işte bu döneme denk geldi. Tarihte 93 Harbi olarak adlandırılan savaşta gösterdiği kerametler, Erzurumlu Osman Bedreddin Hazretleri’nin gerçek bir Allah dostu olduğunu kanıtlarken, 8 Kasım 1877 sabahı okuduğu ezanla tüm Erzurum’u uyandıran müezzinin de, yine Osman Bedreddin Hazretleri  olduğu kaydedildi.

ERZURUM HALKINI EZANLA UYANDIRDI… 
Moskof askerinin Erzurum’a girdiği tarih olan 8 Kasım 1877 gecesi, Ayazpaşa Camii’nin minaresinden yükselen ezan sesiyle aydınlandı. Osman Bedreddin Hazretleri tarafından okunan bu ezan, Erzurum’un dağı-taşı, deresi, tepesi, yamaçları ve ağaçları tarafından adeta tekrar tekrar okunuyordu. Sesi dalga dalga yayılıp, ufukları aşan bu ezanla, halk bambaşka bir şevk ve cesaret buldu. Erzurum halkı Allah Allah nidalarıyla, Aziziye tabyalarını işgâl etmiş olan Moskofların üzerine hücum etti. İlk hücumda Moskof dağılmaya başladı. Gazi Ahmed Muhtar Paşa, halkı bu derece heyecana getiren Ezan-ı Muhammedi'yi kimin okuduğunu öğrenmek istedi. Bulunması için yaverlerine emretti. Etrafa dağılan yaverler ve çavuşlar ezanı okuyan zatı arayıp buldular. Bu zat, Erzurum’un Abdurrahman Ağa Mahallesi’nden Hoca Selman Sükuti Efendi’nin oğlu Hafız Osman Bedreddin’den başkası değildi.

KERAMET EHLİYDİ
Kurt İsmail Paşa, ezanı okuyanın Osman Bedreddin Hazretleri olduğunu duyunca, heyecanla Paşanın yanına yaklaştı ve şöyle dedi: “Paşam, ezanı okuyan zatı tanıdım. Erzurumlu Miralay Bahri Bey’in kumandasında, heybetli, vakarlı, temkinli hareketleriyle ve bilhassa düşmana taşla hücumu dikkatimi çekmişti. Elinde silah yoktu. Düşmanı dev gibi kayalarla kovalıyordu. Fırlattığı kayalar mutlaka hedefine ulaşıyor ve düşman askerini helak ediyordu. Bu hadiseyi gözümle gördüm. O, yere eğilmeden kayalar eline geliyor, alıp atınca düşmanı yıkıyordu. Bu kahramanın veli bir zât olduğunu anladım ve kerametini gözlerimle gördüm.”
Gazi Ahmed Muhtar Paşa bu sözleri dinledikten sonra sevinç ve heyecanla; “Bre paşa kardaş niçün demezsiniz ki bu cenkde üçler, yediler, kırklar, erenler bizimle beraberlermiş. Elhamdülillah bu, Rabbimin bize bir ihsanıdır.” dedi. Bunun üzerine Kurt İsmail Paşa şöyle ilave etti: “Şu anda o, şehit düşen kumandanı kahraman Miralay Bahri Bey’in başındadır.” dedi. Bundan sonra daha çok tanınıp sevilen İmâm Efendi Hazretleri, 28. Alay’ın Üçüncü Taburu’na imam olarak tayin edildi ve artık “İmâm Efendi” diye tanındı.

OSMAN BEDREDDİN HAZRETLERİ’NİN TÜRBESİ, HARPUT İLÇESİNDE
Osman Bedreddin Hazretleri, hayatı boyunca daimi insanları saadete kavuşturmak için çalıştı. Vaaz ve nasihat etti, 1922 (H.1340) senesinde de, Harput’ta vefat etti. Vefatından birkaç gün evvel vasiyetini yazdı. Vefat ettiğinde, halk arasında çok sevildiğinden, cenazesinde büyük bir kalabalık toplandı. Harput'ta Meteris kabristanına defnedildi. Bilahare kabri üzerine türbe yapıldı. Gülzâr-ı Sâminî adındaki mektûbâtı ve Gülbün-i İrşâd ve Mecâlis-i Sâminiyye adında beş ciltlik kasîdesi vardır. Sohbetleri üç kitap hâlinde basılmıştır. Samet ÖZÜNAL 

Son Güncelleme: 27.11.2015 11:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.