Flaş Haber
Kapat
Muhammet Özünal
Muhammet Özünal
15 Aralık 2018 Cumartesi 13:19
Vay Aşotu vay!..
Erzurumlu ev hanımlarının vazgeçilmezi olan ve halk arasında "Aşotu" olarak bilinen Kişniş, kış mevsimlerinin en pahalı salamura ürünlerinin başında geliyor. Çaşır gibi o da yaz mevsimlerinde stoklanarak tuza vurulan Aşotu, Erzurum'un meşhur "Ayran Çorbası"nın vazgeçilmezi olarak biliniyor. Tür olarak maydanoza benzeyen, ancak tadı ve kokusuyla damak tadına farklı bir aroma kazandıran Aşotu, çorbaları süslediği kadar insan sağlığına olan faydalarıyla da dikkat çekiyor. Vücutta civa gibi ağır metallerin anında atılmasını sağlayan Aşotu, iştah açıcı özelliği ve sindirimi hızlandırmasıyla da ayrıcalığını ortaya koyuyor. Ani başlayan karın ağrıları kesmesiyle güçlü bir ağrı kesici ve aynı zamanda krampları ortadan kaldıran bir kas gevşetici olarak da bilinen Aşotu, vücut direncini artırmakla birlikte güç de kazandırıyor. Güçlü bir afrodizyak oluşu sebebiyle hem erkek ve hem de kadınların cinsel sağlık problemlerini de gideren Aşotu, fazla tüketilmesi halinde erkeklerde tam tersi etkilere de sebep oluyor.
 
ESKİ MISIR'IN VAZGEÇİLMEZ İLACI 
Erkeklerin kısırlaştırılmasında kullanıldığı bilinen Kişniş otunun, sakinleştirici etkisi de bulunuyor. Ayran çorbalarının süsü ve değişmez tadı olan Aşotu, sakinleştirici etkisinin yanında baş dönmesine de iyi geliyor. Tansiyonu  hemen düşüren ve çocuklarda en sık karşılaşılan ishal sorununu anında ortadan kaldıran Aşotu, migren ve romatizmal ağrılara da iyi geliyor. Behçet hastalığında kullanıldığı gibi, hafızayı güçlendiren ve Alzheimer belirtilerini ortadan kaldıran Aşotu, çoğu kimsenin bilmediği bu özellikleriyle hem sofraları şenlendiriyor, hem de insan vücudunu zinde tutuyor. Halk arasında Aşotu olarak bilinen Kişniş otunun geçmişinin eski Mısır dönemine kadar uzandığını söyleyen herbalistler, "Eski Mısır'da bu bitki tıp alanında kullanılmış ve birçok hastalığa karşı geliştirilen ilaçlarda başrol oynamıştır" dediler. Kişniş otunun hemen her evde bulundurulması lazım gelen bir bitki türü olduğunu anlatan aktarlar ise, "Kişniş otunu Erzurum'da kimse bilmez. Fakat kurutulmuş haliyle satıldığı için de talep fazladır. Ancak Kişniş otu satın almaya gelen Erzurumluların birçoğu bu otun aslında Aşotu olduğunu bilmez" diye konuştular.
 
KIŞ İÇİN TUZA VURULUYOR
Öte yandan Aşotu, Erzurum'da yaz mevsiminden stoklanarak kullanılan bir bitki olarak biliniyor. Erzurumlular, özellikle Ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmezi olan Ayran Çorbası'nda kullanmak için Aşotu'nu yaz aylarında temin eder, saplarından ayırdıktan sonra yıkayarak tuza vurur ve saklar. Çaşır gibi salamura edilerek saklanıyor olmasa da, Aşotu'nu kış boyunca da kullanılır halde tutan tuzlanıyor olmasıdır. Temizlenip yıkandıktan sonra iri tuzlarla harmanlanan Aşotu, daha sonra kavanozlara basılarak muhafaza edilir. Erzurumlu ev hanımları kış boyunca kavanozlarla muhafaza altına aldıkları Aşotu'nun işte bu salamura halini kullanır.

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.